Železný kříž Kurtu Knispelovi na Salisově

13.03.2012 21:32

Zpráva o objevení kytice, svíček a fotografie Kurta Knispela na salisovském hřbitůvku v dušičkovém období v minulém roce vyšla i v regionálních novinách. Následovala nesouhlasná reakce jednoho čtenáře, který v těchž novinách označil příhodu za nevhodnou a nemístnou. Máme prý dosti příležitostí v regionu pokládat kytice k pomníkům ruských vojáků a válečných zajatců. Asi tak a ještě nějaké výhrady.
Mám pro pisatele zprávu, která ho nepotěší. Na salisovském hřbitově u kostela se objevil prostý železný kříž vedle již ovadlé kytice a zmoklé fotografie. Po dosáhnutí padesátého vítězství byl dne 24. 7. 1943 Kurtovi Knispelovi udělený Železný kříž první třídy (Eisernes Kreuz I. Klasse). Takže kříž na hřbitově je další kříž. Je to kříž prostý, jen s fotografií a daty narození a úmrtí.

Prostý železný kříž s fotografií.

Žádné jiné údaje, natož nějaké symboly válčícího Německa. Je to kříž chlapci ze Salisova, který v době vypuknutí války 1. září 1939 (napadení Polska Německem) byl vyučeným zámečníkem a automechanikem. Do soukolí válečné mašinérie se dostal 6. 9. 1940, kdy byl odveden ke 4. rotě 15. tankového záložního praporu v Sagan. Jeho osobní známka měla údaje: =812= 4. Pz.Ers.Abt 15.  Je zřejmé, že ve svém řemesle nenašel "zlaté dno", ale pro armádu byl kvalifikován pro umístění u tehdy elitní zbraně.

Kříž vedle kytice a fotografie z loňského roku.

O místě jeho smrti (28.04.1945) se stále spekuluje a zrovna tak o místě pohřbení ve Vrbovci (Urbau) u Znojma. Pokud tam hrob je, není nijak označen. Nevíme, kdo si vzpomněl nejen na kytici, ale také na železný kříž na Salisově. Obojí je umístěné na okraji hřbitova před houštinou smrčků na místě, kde nejsou hroby vůbec zřetelné. Kříž na hřbitově, na místě klidu, by neměl nikomu vadit. Chlapec ze Salisova, zatažený ne vlastní vůlí do války, alespoň symbolicky nachází klid v rodné vísce. Dopřejme mu ho.

Místo před zelenými smrčky, kde je kříž umístěn.