Válečný deník Alfreda Rubbela

25.04.2013 12:50

Uvedené informace jsou z 23.1.2013 - Bassum

 

Je to relativně stručná část z vojenského života, kterou Alfred Rubbel detailní popisuje.  91-letý muž vypráví: „ bylo mi 18 let,  začala válka a já jsem padělal podpis mého otec, abych se dobrovolněmohl hlásit k vojenské službě", říká rodilý východni Prus. „Když zbraněmi vyvolaná  celosvětová katastrofa skončila, nebyl jsem již tím, co dříve:  Bez domova, nejdříve bez cíle a poslání, nucen bojovat s nedostatkem, bez přátel. 

„V tanku IV a v Tygru na východní frontě“ je titul válečného deník od Alfreda Rubbela. Rozměrné dílo – 256 velkorozměrových stránek, kvalitního ochranného obalu, přes 350 převážně až dosud neuveřejněných fotografií a zobrazení. „Jednu velkou část obrázků mezi roky1939 a 1945 jsem sám fotografoval“, vysvětluje autor, „má matka při svém své útěku z Tilsitu je v bandasce na mléko odnesla na Západ.

Tankista vypráví o euforii, která téměř veškerou generaci tehdy do vtáhla do války. Bere čtenáře sebou na východní frontu. Na Dněpr, do Leningradu, ke Kavkazu a do slavné tankové bitvy „Operace citadela“. Alfred Rubbel prožívá válku v tanku IV, v Tygru a v Tygru královském. Několikrát je poraněný. Dosáhl sám s jeho posádkou 57 vítězství.

Konec války zažil 24letý poručík v Čechách blízko Českých Budějovicích. Válečného zajetí byl obratným útěkem ušetřen. Veden složitou cestou v červnu 1945 do Bassumu a seznámil se zde s dnešní ženou Hannou. Z počátku pracoval Rubbel v zemědělství, obhospodařoval později sám malý provoz. 1956 přešel k Bundeswehru, kde nově vznikla tanková zbraň. Byl mezi jiným velitelem tankového praporu Leopard II a instruktorem tankové jednotky školy v Munsteru. Po jeho odchodu do důchodu v hodnosti podplukovníka byl ještě další deset roků činný jako poradce pro průmysl.

Svůj osobní válečný deník je již  čtvrtou uveřejněnou knihou Alfreda Rubbela V minulostí již zpracoval učebnici pro tankové vojsko a jeden titul o Tilsitu, jeho východopruském domově, jakož i Paměti 503. tankového praporu. Ten druhý titul je vydaný dokonce v USA, Kanadě a Japonsku.

Alfred Rubbel se svým válečným deníkem

  Leopard_2_A5_Bundeswehr