K místu pohřebení Kurta Knispela

13.11.2011 20:32

Na fóru valka.cz probíhala diskuse pátračů "Investigativní skupina KK" po místě hrobu Kurta Knispela. Nebude na škodu si některé informace a názory připomenout:

"Dostal jsem kontakt na pamětníka, kterého jsem sliboval už dlouho, ale kamarád neměl čas, já ano a tak jsem ho našel. Je to pán nar. 1920, za války pracoval ve Vrbovci jako pekař (bližší jsem nezkoumal, ale tedy asi nešlo o Volksdeutsche, jinak by byl na frontě). Na sklonku války ale ve Vrbovci tři měsíce nebyl, odjel domů a vrátil se až v červnu. Komunikuje perfektní češtinou, tedy byl v pekárně asi nasazen. Ukázal mi, kde po jeho návratu bylo 12-15 čerstvých hrobů německých vojáků, označených kříži a tabulkami se jmény - zřejmě tedy hledaný Heldenfriedhof. Je to nepravidelný pozemek za severovýchodní zdí hřbitova (má tvar lichoběžníku). V padesátých letech měly snad být hroby vykopány - v každém případě byly odstraněny kříže a tabulky se jmény - a nyní je tam oplocená zahrada, plná jabloní. Jméno majitele zahrady nevěděl (nebo nechtěl říci). Zkoušel jsem z něj dostat další podrobnosti, ale odvolával se na to, že ve Vrbovci na konci války nebyl a že s ohledem na 87 let stáří už si taky moc nepamatuje. Ale myslí, že na tabulkách na křížích nebylo jméno Kurt Knispel."

Reakce na dohady o místě smrti felwebela Knispela a feldwebela Skody:

"Já bych to neřešil. Všechno vychází tak, jak má. Podle hypotézy, z níž jsme vycházeli, skončili oba svůj život ve společném boji "bok po boku". Logicky by tedy měli být pohřbeni blízko sebe. Ve skutečnosti Skoda (který zemřel na místě) byl pohřben v Socherl (Suchohrdly u Miroslavi), kam byl zřejmě za tím účelem převezen z místa, kde zemřel (ať už to bylo kdekoli), kdežto Knispel byl pohřben ve Vrbovci, na  Heldenfriedhofu, protože tam byl převezen k ošetření po těžkém zranění, utrpěném v boji- místa bojů musíme ještě upřesnit, stejně jako další podrobnosti. Z pramenů, které máme k dispozici, zemřel následkem špatného (žádného) ošetření po zranění, takže lékaři už toho moc nezmohli. Pomocí pamětníků jsme identifikovali hrob KK (přesněji ten Heldenfriedhof, z dokumentace pak hrob Skody. To vše zařizuje ve spolupráci s českou sekcí německé společnosti pro válečné hroby Dolin, my ostatní teď už jen "přicmrdujeme" - nechceme z toho dělat senzace. Proto Dolin informuje jen zcela kuse a pro některé proto nesrozumitelně."

***************************************************************************************************************************************************************

"Obávám se, že i pokud budeme plně úspěšní, jde o běh na hooodně dlouhou trať. Místo obsahuje nikoli jen dva hroby, jak čekala VDK („Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge“ ), ale asi 12-15. Po exhumaci bude následovat vědecký rozbor, který by měl určit identitu zemřelých, pak zřejmě nějakou dobu budou ostatky v depozitáři, než bude rozhodnuto o místě uložení a až poté dojde k definitivnímu uložení. To já už tady asi nebudu a Tvoje děti budou chodit do školy."

Takže nezbývá než čekat.