Co se chystá

29.08.2011 13:38

V překládání jsou pasáže z knihy Franze Kurowskeho PANZER ACES II - Bojové příběhy německých tankových velitelů za II. světové války o největším tankové esu Kurtovi Knispelovi.

Titul.jpg

Vpomínky bojových druhů i velitelů. Příběhy z bojů i dovolené, kdy Kurt Knispel navštívil Krkonoše a dvakrát své rodiště Salisfeld. Proč Kurt v Krakově nakopal zadek německému strážnému a jak se podíval do skříňového náklaďáku, ve kterém byly potraviny pro divizi Waffen SS tankovou divizi Viking. Po zimě sněhu a mrazu u Leningradu zase následovalo tažení na Kavkaz územím s ovocem, melouny a kde Kurt poprvé uviděl živé velbloudy.

Franz Kurowski v závěru knihy napsal: "Nicméně, všichni ti, kdo znali Kurta Knispela věděli, že byl rozený bojovník a že měl nezbytné osobní předpoklady k tomu, aby je přeměnil v úspěchy.  Navíc k jeho přirozeným schopnostem byl obdařen dostatkem statečností, nehleděl na nebezpečí a byl vždy připraven pomoci jiným.  Jestli tato kniha bude úspěšná tím, že přinese jistou míru poznání Kurta Knispela muže, vojáka a bojovníka, pak splní svůj účel."  A o to přece jde!