TÁBOR REVDA U SVERDLOVSKA (ČERVENEC - ŘÍJEN 1951)

02.03.2012 19:53

Tábor v Boroviči byl zrušen na začátku července 1951. Vlaky byly znovu připravované a vedly se diskuse, kam cesta povede tentokrát. Vyskytovaly se fámy od poslání do východního Německa až po odeslání do nejvzdálenější Asie. Konečně začala cesta v hlídaných, uzavřených nákladních vagónech přes Moskvu - Kazaň a - dál na východ. Vlak projížděl přes Ural. Vyloženi jsme byli v železniční stanici Revda poblíž Sverdlovska.
Ve sverdlovské oblasti v té době bylo šest až osm táborů, všechny plné válečných zajatců, kteří tam začínali být shromažďováni v roce 1951. Sverdlovsk se nacházel na východním okraji středního Uralu v asijské části SSSR. Město se dříve jmenovalo Jekatěrinenburg. Tam byla v roce 1918 vyvražděna celá carská rodina. Město samotné jsem neviděl. V táboře Revda jsem byl jen krátkou dobu. Nemám žádné specifické vzpomínky na tu dobu.
V říjnu 1951 část táborového obyvatelstva byla shromážděná pro odjezd. I já jsem byl určen. Naloženi na náklaďácích jsme ujížděli asi 30 kilometrů k jihu do Dechtjarska. Stále ještě na Urale.

pokračovat