Stalingrad a zpět domů pro "zázračné tanky"

04.10.2011 20:17

Občas lidé slyšeli něco o Stalingradu v  komuniké Wehrmachtu. Celek však neměli žádné detailní informace, ale tón zpráv způsobil, že měli podezření na něco nedobrého. Všichni ještě doufali, že šestá armáda generála Pauluse by se mohla dostat ven z obklíčení. V každém případě měla ještě dost sil, aby prorazila útokem kruh obležení, jestliže by pro něj zkoncentrovala všechny svoje síly. To se však nestalo. Hitler vydal rozkaz šesté armádě, aby zůstala u Stalingradu a slíbil, že pomoc bude dodávaná ze vzduchu. Výsledek je dobře známý: šestá armáda u Stalingradu v lednu 1943 kapitulovala.

Oklíčení německých vojsk u Stalingradu

Náhle přišla zpráva, aby 9. rota, 4. tankového pluku, byla připravena. Osazenstvo jednotky se mělo vrátit do Německa a pro nové mise mělo převzít nové tanky. První zprávy o "zázračném tanku"  už prosakovaly. Mezitím situace se přiostřila. Byly vážné pochybnosti, zda německé síly na Kavkazu budou schopné odejít přes Rostov. Rudá armáda připravovala nejen krvavý konec šesté armádě, ale také znovupřevzetí Rostova a v pasti zničit všechny německé jednotky na jihovýchodě. Lidé z 9. roty, 4. tankového pluku, opouští frontu. Procházeli Fastovskou oblastí, aktivní partyzánskou zónou, bez problému. Rota pospíchala domů. Po příchodu do  Krakova  byli lidé odvšiveni posláni na dovolené. Byli jim rozdány známé "führerovi balíčky" (balíček dezinfekčního prostředku a balíček kondomů). Jedna skupina dostala rozkazy k dalšímu pochodu, zatímco druhé skupině byly vydané dovolenky.

Kurt Knispel, teď nově jmenovaný četař, se znovu vrátil domů. K jeho označení vyšší hodnosti přibyl ještě Železný kříž druhé třídy, který byl spojený s Panzerkampfabzeichen in Bronze  (odznak za vítězné tankové bitvy) a stříbrný prýmek dělal jeho uniformu ještě více poutavou. Jeho rodiče byli šťastní, že si mohli užívat svého syna po dobu pár týdnů. Zůstal přes Vánoce a mohl oslavit nový rok 1943 se dvěma přáteli, kteří také byli na dovolené. 10. ledna 1943 odjíždí do tankového výcvikového prostoru v Putlosu v Schleswig-Holštýnsku na severovýchod od Hamburku na pobřeží Baltského moře. Když tam dorazil, tak se překvapen dozvěděl, že bude přidělen do posádky nového tanku Tygr.

Tank PzKmpfw1 VI Tiger I

Protože však nové tanky pro nově zřízený 503. těžký tankový prapor nebyly ještě připravené, on a všichni ostatní dostali dodatečně 14 dní dovolené.  A tak Kurt Knispel mohl opět překvapit své rodiče neočekávaným návratem do  Jeseníků.

pokračovat