Konec těžkého tankového praporu

15.10.2011 14:57

Z deníku velitele 503. oddílu těžkých tanků von Diest-Körbera:

 „…Dne 30. dubna jsme v prostoru Nová Ves až Vlasatice odrazili několik ruských útoků a zničili deset sovětských tanků. Sami jsme však ztratili dva Královské tygry i s jejich veliteli – Feldwebelem Knispelem a Feldwebelem Skodou. Oba padli. Večer jsem byl pozván na velitelství sboru do Suchohrdel, kde jsem byl vyznamenán Rytířským křížem. Dílny opravily poškozenou techniku, takže oddíl měl dvanáct bojeschopných tanků. Ráno 7. května začal nevídaný útok. Královští tygři odstřelily ještě šestnáct tanků a dvanáct samohybných děl a pak se daly na ústup směrem na Moravské Budějovice. Během ústupu přes Miroslav naše samohybná protiletadlová děla sestřelila jeden ruský letoun. V ústupu jsme pokračovali na České Budějovice …Demarkační linii jsme dosáhli s posledními dvěma Královskými tygry. Američané nás odmítli přijmout a předali nás Rusům….“

Jen zbývá dodat, že velitel torza praporu von Diest-Körber se svým tankem do zajetí nedojel. Zapadl s ním do rašeliniště u Třeboně při manévrování před ruskou střelbou.

Diest-Körberův tank v rašeliništi

Diest-Körberův kingtiger tažený ve Veselí nad Lužnicí

No a ještě něco z webu Detektory kovů.

Kingtiger v ČR

Kolega mě zaslal několik foteček z jeho mrcesu kolem Třeboně,...Po válce se tam válel jeden kingtiger tak šli lokalitu prohledat. Sice ho nenašli celého,....no i tažný spojovací hák se hodí.

A to je tak asi všechno, co zbylo po 503. těžkém tankovém praporu